Skip survey header
Swedish

Derechos de autor en la educación a distancia y la investigación – encuesta para Instituciones de interés público

Visionary Analytics, i samarbete med Ecorys, OK Consulting och KEA, genomför en studie för Europeiska kommissionen för att undersöka upphovsrättens roll när det gäller att underlätta tillgången till digitala samlingar vid institutioner av allmänt intresse (nedan kallade Public Interest Organations, förkortad PIIs), särskilt för distansutbildning och forskning. Syftet med denna studie är att förstå hur upphovsrätten underlättar två breda typer av interaktioner:  

  • Tillgång till digitala samlingar av PIIs
  • Användning av dessa digitala samlingar (särskilt för distansutbildning och forskning) 

De viktigaste definitionerna som används i denna undersökning är följande: 

  • Institutioner av allmänt intresse. Studien fokuserar på PIIs inom kulturarvs-, utbildnings- och forskningssektorerna. Privata institutioner måste därför förstås som kulturarvsinstitutioner (t.ex. museer, arkiv, bibliotek, institutioner för audiovisuellt kulturarv), utbildningsinstitutioner (t.ex. institutioner för grundskola, gymnasium, yrkesutbildning och högre utbildning) och forskningsorganisationer (t.ex. universitet, forskningsinstitut, tankesmedjor). 
  • Licensiering. Vi hänvisar till licensavtal genom vilka rättsinnehavare ger tillstånd till användningen av deras verk. I dessa avtal kan ersättningen, villkor och bestämmelser för användning av verk fastställas. 
  • Undantag och inskränkningar i upphovsrätten. Vi hänvisar till nationella upphovsrättsregler som under särskilda omständigheter tillåter viss användning av upphovsrättsskyddat verk utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. 
  • E-lån/e-bibliotek. Vi hänvisar till praxis att låna ut verk digitalt (t.ex. e-böcker, ljudböcker).  
  • Tekniska skyddsåtgärder. Vi hänvisar till verktyg som infogas i upphovsrättsskyddat material som syftar till att förhindra obehörig åtkomst eller distribution. Exempel inkluderar lösenord, vattenstämplar, tidsgränser för åtkomst, bland annat. 

Studieresultaten kommer att ligga till grund för policyutveckling och bidra till aktiviteter angående ämnet. För mer information om studien, klicka

Innan du påbörjar undersökningen bör du tänka på följande: 

  • Mer information om några fraser och termer som används i frågeformuläret finns efter att du flyttat musen över en specifik markerad fras. 
  • Du kan välja språk för undersökningen genom att trycka på knappen i det övre högra hörnet.

 
Vi ber dig att fylla i enkäten senast den 20/09/2024. Undersökningen uppskattas ta ungefär 15-20 minuter. 

Om du har några frågor angående undersökningen eller studien, vänligen kontakta oss via copyright@visionarysurveys.lt

Tack så mycket.