Skip survey header
Estonian

Autoriõigus kaugõppes ja – uuringutes – uuring avalikes huvides tegutsevate asutust

Visionary Analytics viib koostöös Ecorys, OK Consulting ja KEA Euroopa Komisjoni jaoks läbi uuringu, mille eesmärk on uurida autoriõiguse rolli avalikku huvi pakkuvate asutuste digitaalsetele kogudele juurdepääsu hõlbustamisel, eelkõige kaugõppe ja teadusuuringute eesmärgil. Selle uuringu eesmärk on mõista, kuidas autoriõigus hõlbustab kahte laiaulatuslikku koostoimet:  

  • Juurdepääs isikuteabe digitaalsetele kogudele
  • Nende digitaalsete kogude kasutamine (kaugõppe ja teadusuuringute eesmärgil)

Uuringus kasutatud põhimõisted on järgmised: 

  • Avaliku sektori asutused. Uuringus keskendutakse elutähtsatele infoinfrastruktuuridele kultuuripärandi-, haridus- ja teadussektoris. Seetõttu tuleb isikuteabe all mõista kultuuripärandiasutusi (nt muuseumid, arhiivid, raamatukogud, audiovisuaalse pärandi asutused), haridusasutusi (nt alg-, kesk-, kutse- ja kõrgharidusasutused) ning teadusorganisatsioone (nt ülikoolid, uurimisinstituudid, mõttekojad). 
  • Litsentseerimine. Viitame litsentsilepingutele, millega õiguste omajad lubavad oma teoseid kasutada. Nendes lepingutes võidakse kindlaks määrata teoste kasutamise tasud ja tingimused. 
  • Autoriõiguse erandid ja piirangud. Viitame riiklikele autoriõiguse eeskirjadele, mis lubavad teatavatel asjaoludel autoriõigusega kaitstud teose kasutusviise ilma autoriõiguse omaniku loata. 
  • E-laenutus / e-raamatukogud. Viitame teoste digitaalse laenutamise praktikale (nt e-raamatud, audioraamatud).  
  • Tehnilised kaitsemeetmed. Viitame autoriõigusega kaitstud materjalile paigutatud vahenditele, mille eesmärk on vältida volitamata juurdepääsu või levitamist. Näited hõlmavad muu hulgas paroole, vesimärke, juurdepääsu ajapiiranguid. 

Uuringu tulemused on aluseks teemaga seotud eeskirjade väljatöötamisele ja sellega seonduvatele tegevustele. Lisateabe saamiseks uuringu kohta klõpsake siin

Enne küsitluse alustamist pidage meeles järgmist:

  • Üksikasjalikuma teave küsimustikus kasutatud fraaside ja terminite kohta näeb liigutades hiirt konkreetse esiletõstetud fraasi kohale. 
  • Küsitluse keele valimiseks vajutage ülemises paremas nurgas olevat maakera.

 

Palume Teil küsitlusele vastata hiljemalt 20/09/2024. Küsitlus peaks kestma umbes 15-20 minutit.  

Kui teil on küsimusi küsitluse või uuringu kohta, võtke meiega ühendust aadressil copyright@surveysvisionary.lt 

Tänan teid.