Skip survey header
Finnish

Tekijänoikeus etäopetuksessa ja -tutkimuksessa – kyselytutkimus yleisen edun mukaista tehtävää hoitaville laitoksille

Visionary Analytics tekee yhteistyössä Ecorysin, OK Consultingin ja KEA:n kanssa Euroopan komissiolle tutkimuksen tekijänoikeuden roolista yleisen edun mukaista tehtävää hoitavien laitosten digitaalisten kokoelmien saatavuuden helpottamisessa erityisesti etäopetusta ja -tutkimusta varten. Tämän tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, miten tekijänoikeus helpottaa kahdenlaista vuorovaikutusta:  

  • Pääsy digitaalisiin kokoelmiin  
  • Näiden digitaalisten kokoelmien käyttö (erityisesti etäopetusta ja -tutkimusta varten) 

Tässä tutkimuksessa käytetyt keskeiset määritelmät ovat seuraavat: 

  • Yleisen edun mukaista tehtävää hoitavat laitokset (Public Interest Institutions, PII). Tutkimus keskittyy yleisen edun mukaista tehtävää hoitaviin laitoksiin eli kulttuuriperintö-, koulutus- ja tutkimusalojen laitoksiin. Näin ollen tällaisiksi organisaatioiksi on ymmärrettävä kulttuuriperintölaitokset (esim. museot, arkistot, kirjastot, audiovisuaalisen alan kulttuuriperintölaitokset), oppilaitokset (esim. perus-, keski-, ammatti- ja korkea-asteen oppilaitokset) ja tutkimusorganisaatiot (esim. yliopistot, tutkimuslaitokset, ajatushautomot). 
  • Lisensointi. Viittaamme lisenssisopimuksiin (tai muihin sopimuksiin), joilla oikeudenhaltijat sallivat teostensa käytön. Näissä sopimuksissa voidaan sopia teosten käyttömaksuista, -ehdoista ja -edellytyksistä. 
  • Tekijänoikeuksia koskevat poikkeukset ja rajoitukset. Viittaamme kansallisiin tekijänoikeussääntöihin, joilla sallitaan tietyissä olosuhteissa tekijänoikeudella suojatun teoksen tietyt käyttötarkoitukset ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. 
  • E-lainaus / e-kirjastot. Viittaamme käytäntöön, jossa teoksia lainataan digitaalisesti (esim. sähköiset kirjat, äänikirjat).  
  • Tekniset toimenpiteet teosten suojaamiseksi. Viittaamme tekijänoikeuksin suojatulle materiaalille asetettuihin tehokkaisiin teknisiin toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on estää luvaton pääsy teokseen tai sen luvaton jakelu. Esimerkkejä ovat muun muassa salasanat, vesileimat ja aikaan sidotut käyttörajoitukset. 


Tutkimustuloksia hyödynnetään politiikkojen ja käytäntöjen kehittämisessä sekä aiheeseen liittyvissä toimissa. Lisätietoja tutkimuksesta saa napsauttamalla tästä. 

Ennen kuin aloitatte kyselyn, huomioikaa seuraavat seikat: 

  • Lisätietoja joistakin kyselylomakkeessa käytetyistä lauseista ja termeistä annetaan sen jälkeen, kun olette siirtänyt hiiren tietyn korostetun lauseen päälle. 
  • Voitte valita kyselyn kielen painamalla maapalloa oikeassa yläkulmassa.


Pyydämme teitä ystävällisesti täyttämään kyselyn viimeistään 20/09/2024. Kyselyn pitäisi kestää noin 15-20 minuuttia. 
Jos teillä on kysyttävää kyselystä tai tutkimuksesta, ottakaa meihin yhteyttä osoitteessa copyright@visionarysurveys.lt

Kiitos.