Skip survey header
Greek

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα — έρευνα για ιδρύματα δημοσίου συμφέροντος

Visionary Analytics,σε συνεργασία με την Ecorys, OK Consulting και το KEA, εκπονεί μελέτη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επηρεάζουν την διευκόλυνση της πρόσβασης σε ψηφιακές συλλογές ιδρυμάτων δημόσιου συμφέροντος (στο εξής αναφερόμενων ως ΙΔΣ), ιδίως για τους σκοπούς της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έρευνας. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας διευκολύνουν δύο ευρείς τύπους αλληλεπιδράσεων:  

  • Πρόσβαση σε ψηφιακές συλλογές ΙΔΣ 
  • Χρήση αυτών των ψηφιακών συλλογών (για τον ειδικό σκοπό της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έρευνας) 
Οι βασικοί ορισμοί που χρησιμοποιούνται στην παρούσα έρευνα είναι οι εξής:
  • Ιδρύματα δημοσίου συμφέροντος (PII). Η μελέτη επικεντρώνεται στα ΙΔΣ στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Ως εκ τούτου, τα ΙΔΣ πρέπει να νοούνται ως ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. μουσεία, αρχεία, βιβλιοθήκες, ιδρύματα οπτικοακουστικής κληρονομιάς), εκπαιδευτικά ιδρύματα (π.χ. ιδρύματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, επαγγελματικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και ερευνητικοί οργανισμοί (π.χ. πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ομάδες προβληματισμού). 
  • Αδειοδότηση. Αναφερόμαστε σε συμφωνίες παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης (συμβάσεις) με τις οποίες οι κάτοχοι (πνευματικών) δικαιωμάτων επιτρέπουν τη χρήση των έργων τους. Οι συμφωνίες αυτές μπορούν να καθορίζουν τις αμοιβές, τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης των έργων. 
  • Εξαιρέσεις και περιορισμοί πνευματικών δικαιωμάτων. Αναφερόμαστεστους εθνικούς κανόνες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οι οποίοι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, επιτρέπουν ορισμένες χρήσεις έργων που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς την άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. 
  • Ηλεκτρονικά δάνεια/ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Αναφερόμαστε στην πρακτική του ψηφιακού δανεισμού έργων (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, ηχητικά βιβλία).  
  • Τεχνικά μέτρα προστασίας. Αναφερόμαστεσε εργαλεία που τοποθετούνται σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα με στόχο την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης ή διανομής. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης, υδατογραφήματα, χρονικά όρια πρόσβασης, μεταξύ άλλων. 
Τα πορίσματα τηςμελέτης θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη πολιτικής και τις δραστηριότητες ζωοτροφών που σχετίζονται με το θέμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη, κάντε κλικ εδώ
Πριν ξεκινήσετε την έρευνα, σημειώστε τα εξής: 
  • Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ορισμένες φράσεις και όρους που χρησιμοποιούνται στο ερωτηματολόγιο παρέχονται αφού μετακινήσετε το ποντίκι σας πάνω από μια συγκεκριμένη επισημασμένη φράση. 
  • Μπορείτε να επιλέξετε τη γλώσσα της έρευνας πατώντας την υδρόγειο στην επάνω δεξιά γωνία.

Σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε την έρευνα έως τις 20/09/2024. Η έρευνα θα διαρκέσει περίπου 15-20 λεπτά.  

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα ή τη μελέτη, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του copyright@visionarysurveys.lt. 

Σας ευχαριστούμε.