Skip survey header
Slovenian

Avtorske pravice pri izobraževanju in raziskavah na daljavo – anketa za institucije javnega interesa

Visionary Analytics v sodelovanju z družbami Ecorys, OK Consulting in KEA izvaja študijo za Evropsko komisijo, da bi raziskala vlogo avtorskih pravic pri olajševanju dostopa do digitalnih zbirk institucij javnega interesa (v nadaljnjem besedilu: PII), zlasti za namene izobraževanja in raziskav na daljavo. Namen te študije je razumeti, kako avtorske pravice omogočajo dve široki vrsti interakcij:  

  • Dostop do digitalnih zbirk PII  
  • Uporaba teh digitalnih zbirk (zlasti za izobraževanje in raziskave na daljavo) 

Ključne opredelitve, uporabljene v tej raziskavi, so: 
  • Institucije javnega interesa. Študija se osredotoča na projekte skupnega interesa na področju kulturne dediščine, izobraževanja in raziskav. Zato je treba projekte skupnega interesa razumeti kot ustanove za varstvo kulturne dediščine (npr. muzeje, arhive, knjižnice, ustanove za avdiovizualno dediščino), izobraževalne ustanove (npr. osnovnošolske, srednješolske, poklicne in visokošolske ustanove) in raziskovalne organizacije (npr. univerze, raziskovalne inštitute, možganske truste). 
  • Licenciranje. Sklicujemo se na licenčne sporazume (pogodbe), s katerimi imetniki pravic dovolijo uporabo svojih del. Ti sporazumi lahko določajo pristojbine, pogoje uporabe del. 
  • Izjeme in omejitve avtorskih pravic. Sklicujemo se na nacionalna pravila o avtorskih pravicah, ki v posebnih okoliščinah dovoljujejo določeno uporabo avtorsko zaščitenega dela brez dovoljenja lastnika avtorskih pravic. 
  • E-posojanje/e-knjižnice. Sklicujemo se na prakso posojanja del v digitalni obliki (npr. e-knjige, zvočne knjige).  
  • Tehnološki zaščitni ukrepi. Nanašamo se na orodja, nameščena na avtorsko zaščiteno gradivo, namenjena preprečevanju nepooblaščenega dostopa ali distribucije. Primeri med drugim vključujejo gesla, vodne žige in časovne omejitve za dostop. 
Ugotovitve študije bodo podlaga za razvoj politike in dejavnosti v zvezi s krmo, povezane s predmetom. Za več informacij o študiji kliknite tukaj.  

Preden začnete anketo, upoštevajte naslednje: 
  • Več podrobnosti o nekaterih stavkih in izrazih, uporabljenih v vprašalniku, je na voljo po premiku miške nad določeno označeno besedno zvezo. 
  • Jezik ankete lahko izberete s pritiskom na globus v zgornjem desnem kotu. 

Vljudno vas prosimo, da anketo izpolnite do 20/09/2024. Anketa bo trajala približno 15-20 minut. 
Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z anketo ali študijo, nas kontaktirajte na copyright@visionarysurveys.lt

Zahvaljujem se vam.