Skip survey header
Dutch (Netherlands)

Auteursrecht in onderwijs en onderzoek op afstand – enquête voor instellingen van algemeen belang, rechthebbenden

Visionary Analytics voert in samenwerking met Ecorys, OK Consulting en KEA een studie uit voor de Europese Commissie om de rol van auteursrecht te onderzoeken bij het vergemakkelijken van de toegang tot digitale collecties van instellingen van algemeen belang (hierna PII's genoemd), met name met het oog op onderwijs en onderzoek op afstand. Het doel van deze studie is om te begrijpen hoe auteursrecht twee brede soorten interacties mogelijk maakt:  

  • Toegang tot digitale verzamelingen van PII's 
  • Gebruik van deze digitale collecties (met name voor onderwijs en onderzoek op afstand)

De belangrijkste definities die in deze enquête worden gebruikt, zijn: 
  • Instellingen van algemeen belang (PII's). De studie richt zich op PII's in de sectoren cultureel erfgoed, onderwijs en onderzoek. Daarom moeten PII's worden opgevat als instellingen voor cultureel erfgoed (bv. musea, archieven, bibliotheken, instellingen voor audiovisueel erfgoed), onderwijsinstellingen (bv. instellingen voor primair, secundair, beroepsonderwijs en hoger onderwijs) en onderzoeksorganisaties (bv. universiteiten, onderzoeksinstellingen, denktanks). 
  • Vergunningen. We verwijzen naar licentieovereenkomsten (contracten) waarbij rechthebbenden toestemming geven voor het gebruik van hun werken. Deze overeenkomsten kunnen de vergoedingen, voorwaarden en gebruiksvoorwaarden van werken bepalen. 
  • Uitzonderingen en beperkingen op het auteursrecht. We verwijzen naar nationale auteursrechtregels die onder specifieke omstandigheden bepaalde vormen van gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk toestaan zonder toestemming van de auteursrechthebbende. 
  • E-lening / e-bibliotheken. We verwijzen naar de praktijk van het digitaal uitlenen van werken (bijv. e-books, audioboeken).  
  • Technische beschermingsmaatregelen. We verwijzen naar tools die op auteursrechtelijk beschermd materiaal zijn geplaatst om ongeoorloofde toegang of distributie te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere wachtwoorden, watermerken, tijdslimieten voor toegang. 
  • De bevindingen van de studie zullen als input dienen voor beleidsontwikkeling in verband met het onderwerp. Klik hier voor meer informatie over de studie. 
    Voordat u met de enquête begint, moet u rekening houden met het volgende: 
    Meer details over bepaalde zinnen en termen die in de vragenlijst worden gebruikt, worden verstrekt nadat u met de muis over de gemarkeerde tekst bent gegaan.
  • U kunt de taal van de enquête selecteren door op de wereldbol in de rechterbovenhoek te drukken.

 

Wij verzoeken u vriendelijk om de enquête in te vullen voor 20/09/2024 Het onderzoek duurt ongeveer 15-20 minuten.
Als u vragen heeft over de enquête of de studie, neem dan contact met ons op via copyright@visionarysurveys.lt

Dankjewel