Skip survey header
Croatian

Autorska prava u obrazovanju i istraživanju na daljinu – anketa za institucije od javnog interesa

Visionary Analyticsu suradnji s Ecorysom, OK Consultingom i KEA-om provodi studiju kako bi Europska komisija istražila ulogu autorskih prava u olakšavanju pristupa digitalnim zbirkama institucija od javnog interesa (dalje u tekstu PIIs), posebno u svrhu obrazovanja i istraživanja na daljinu. Cilj ove studije je razumjeti kako autorska prava olakšavaju dvije široke vrste interakcija:  

  • Pristup digitalnim zbirkama PIIs-ova 
  • Korištenje tih digitalnih zbirki (u posebnu svrhu obrazovanja i istraživanja na daljinu) 

Ključne definicije korištene u ovoj anketi su: 

  • Institucije od javnog interesa. Studija je usmjerena na institucije od zajedničkog interesa u sektorima kulturne baštine, obrazovanja i istraživanja. Stoga se institucije od zajedničkog interesa moraju tumačiti kao institucije kulturne baštine (npr. muzeji, arhivi, knjižnice, institucije audiovizualne baštine), obrazovne ustanove (npr. ustanove osnovnog, srednjeg, strukovnog i visokog obrazovanja) i istraživačke organizacije (npr. sveučilišta, istraživački instituti, skupine za strateško promišljanje). 
  • Licenciranje. Upućujemo na ugovore o licenciranju (ugovore) kojima nositelji prava odobravaju korištenje svojih djela. Tim se ugovorima mogu odrediti naknade i uvjeti korištenja djela. 
  • Iznimke i ograničenja u vezi s autorskim pravima. Upućujemo na nacionalna pravila o autorskim pravima kojima se, u posebnim okolnostima, dopušta određena upotreba djela zaštićenih autorskim pravima bez dopuštenja vlasnika autorskih prava. 
  • E-posuđivanje / e-knjižnice. Upućujemo na praksu posudbe djela u digitalnom obliku (npr. e-knjige, audioknjige).  
  • Mjere tehničke zaštite. Upućujemo na  alate postavljene na materijal zaštićen autorskim pravima s ciljem sprječavanja neovlaštenog pristupa ili distribucije. Primjeri uključuju, među ostalim, lozinke, vodene žigove, vremenska ograničenja pristupa. 

Rezultati studije poslužit će kao temelj za razvoj politika i aktivnosti u području povezanom s tim predmetom. Za više informacija o studiji kliknite ovdje. 

Prije nego što započnete s anketom, imajte na umu sljedeće: 

  • Više detalja o nekim frazama i pojmovima koji se koriste u upitniku dani su nakon pomicanja miša preko određene istaknute fraze. 
  • Možete odabrati jezik ankete pritiskom na globus u gornjem desnom kutu.

 
Molimo Vas da ispunite anketu do 20
/09/2024. Istraživanje bi trebalo trajati približno 15-20 minuta. 
Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s anketom ili studijom, obratite nam se putem copyright@visionarysurveys.lt


Hvala.