Skip survey header

RSV_utbildning_Okt23

Vaccinationer under graviditet

6 frågor som testar dina kunskaper om vaccinationer under graviditet
Under graviditet är den gravida sårbar för infektioner. Förändrat immunförsvar under graviditeten, och en minskad lungkapacitet, gör att framför allt luftvägsinfektioner kan få ett mer allvarligt förlopp hos gravida. 

Under graviditeten förs moderns antikroppar över moderkakan till fostret. Det möjliggör för det nyfödda barnet att ha ett visst skydd mot infektioner under sina första levnadsmånader. Via amning förs också antikroppar över i bröstmjölken. Vissa virussjukdomar ger dock bara ett kortvarigt antikroppssvar, och för att skydda barnet mot svår infektion under den första tiden finns vacciner som kan ges till den gravida för att ge barnet ett skydd. 

I samband med inskrivningsbesöket på barnmorskemottagningen ska barnmorskan informera om rekommenderade vaccinationer i samband med graviditet. Under rådgivningen är det viktigt att informera om vaccinerna, när under graviditeten de kan ges, samt huruvida vaccinationen ges för att skydda mor och/eller barn.  

I PM Academys utbildning om vaccination under graviditet får du, barnmorska eller läkare, som träffar gravida en fördjupad kunskap om vaccinerna och rekommendationerna. När du besvarat alla frågor får du även en checklista som du kan använda i ditt informerande och rådgivande samtal med gravida. 
Är du läkare eller annan sjukvårdspersonal? *This question is required.*frågan behöver besvaras
Är du patient/anhörig och vill veta mer om vaccin? Vänligen klicka här