Skip survey header

Kas pead vajalikuks keeleseaduse rangemaks muutmist?

1. Haridus- ja teadusministeerium on teinud ettepaneku kehtestada keelenõuded avalikkusele suunatud audioreklaamile (nt kaubanduskeskuse siseraadios lastavale reklaamile). Eelnõu kohaselt peab avalikkusele suunatud audioreklaam olema eestikeelne ning eestikeelsele audioreklaamile võib järgneda audioreklaam võõrkeeles, kuid võõrkeelse audioreklaami osakaal ei tohi ületada 20 protsenti audioreklaami esitamise kogumahust.
Kas toetad plaanitavat muudatust?
2. Kehtiv keeleseadus sätestab, et kaubamärgi kasutamisel isiku tegevuskoha tähisena või välireklaamis tuleb kaubamärgi võõrkeelne osa, mis sisaldab olulist teavet tegevuskoha, pakutava kauba või teenuse kohta, esitada ka eestikeelsena. Samas ei kirjuta kehtiv seadus ette mingeid nõudeid eestikeelse teksti asukohale ega vaadeldavusele. Ministeerium on teinud ettepaneku täpsustada keeleseadust selliselt, et eestikeelne tekst peab olema sama hästi nähtav kui võõrkeelne tekst ja paiknema võõrkeelsega samas vaateväljas.
Kas toetad plaanitavat muudatust?
3. Eelnõu lisab digiplatvormi kaudu töötavad töötajad nende töötajate loetellu, kellele kehtestatakse avalikes huvides eesti keele oskuse nõue. See tähendab, et muudatuse jõustumisel kehtiks eesti keele oskuse nõue ka näiteks sõidujagamisteenust ja kullerteenust pakkuvate isikute osas. 
Kas toetad plaanitavat muudatust?
4. Haridus- ja teadusministeerium on teinud ettepaneku muuta ühistranspordiseadust selliselt, et taksoveo teenindajakaardi taotleja peab enne kaardi väljastamist tõendama teenindajakaardi andjale oma eesti keele oskust vähemalt B1 tasemel. Kui  isikul on juba täna teenindajakaart olemas, siis peab ta loa andjale esitama hiljemalt 2024. aasta 1. jaanuariks vähemalt B1-tasemel eesti keele oskust tõendava dokumendi.
Kas toetad plaanitavat muudatust?
5. Eelnõu kehtestab avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele eestikeelse asjaajamise nõude. Muudatus avaldab mõju eelkõige avalik-õiguslikele ülikoolidele, kuid mõjutab ka teisi avalik-õiguslikke juriidilisi isikuid. Välissuhtluses on ka edaspidi osapooltel lubatud kasutada sobivat keelt.
Kas toetad plaanitavat muudatust?
6. Eelnõu kohaselt võivad riigiasutuse ja kohaliku omavalitsuse asutuse domeeninimeks olla vaid eestikeelsed sõnad või lühendid. Nimetatud asutuste ning nende ametnike ja töötajate e-posti aadressides on lubatud kasutada vaid eestikeelseid sõnu ja lühendeid. Muudatuse jõustumisel tuleks näiteks päästeametil (rescue.ee) ja keskkonnaministeeriumil (envir.ee) oma veebiaadress ära muuta.
Kas toetad plaanitavat muudatust?
8. Soovi korral jäta meile oma kontaktandmed, et saaksime vajaduse korral teie vastuse kohta täiendavalt küsida või hoida selle eelnõu edasise käiguga kursis.